Dezenfeksiyon işlemleri hastalık yapma riski bulunan mikroorganizmaların ortamdan uzaklaştırılması ya da yok edilmesi işlemleridir. Yaşam ortamlarında gözle görülmeyen birçok mikrop, virüs ve mantar yaşar. Bunlar klasik temizlik ürünlerine karşı dayanıklı olan bakterilerdir. Bu nedenle tamamen yok edilerek sağlıklı bir ortam oluşturulması için profesyonel dezenfeksiyon işlemi yapılması gerekir. Özellikle corona virüs salgınının yaşandığı günümüzde dezenfeksiyon işlemleri daha büyük bir önem kazanmıştır. Evlerde ve işyerlerinde uzman ekipler tarafından yapılacak olan dezenfeksiyon ile ortamda bulunabilecek virüs tehlikesine karşı koruma sağlar. Dezenfeksiyon için kullanılan yöntemler ile en kuytu köşelere ve eşyaların derinlerine gizlenmiş olan zararlı mikroorganizmalar tamamen yok edilir.
Dezenfeksiyon İşlemleri Nasıl Yapılır?
Dezenfeksiyon işlemleri, dezenfekte edilecek ortama göre seçilen özel yöntemler ile yapılır. Kullanılacak yönteme uygun dezenfekte malzemeleri ile yapılan dezenfeksiyon işlemi ile ortamda bulunan mikrop, virüs ve zararlı bakteriler yok edilir. Uzman ekiplerin yapacağı profesyonel dezenfeksiyon işlemlerinde özel ilaçlama cihazları kullanılır. Dezenfeksiyon teknikleri şunlardır:
*Isı ile dezenfeksiyon yöntemi evlerde yapılacak dezenfeksiyon işlemlerinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Dezenfeksiyon işlemi uygulanacak alan yüksek ısıya tabi tutularak ya da kaynar su ile buharlama işlemi yapılarak arıtılır.
*UV ışını ile dezenfeksiyon özel cihazlar ile arıtılacak alana UV ışınları tatbik edilmesi şeklinde uygulanır.
*Kimyasal dezenfektanlar ile dezenfeksiyon yönteminde klor, iyot, brom ve hidrojen peroksit gibi kimyasal halojenler kullanılarak dezenfeksiyon yapılır.
*Su deposu dezenfeksiyonu yönteminde apartmanların ortak kullanıma açık su depoları dezenfekte edilir.
Dezenfeksiyon İşlemleri Nasıl Yapılmalı?
Dezenfeksiyon işlemleri talimatı gereği dezenfeksiyon işleminin işinde uzman profesyonel ekipleri tarafından yapılması belirtilir. Yaşam ortamlarına uygulanacak dezenfeksiyon için kullanılan dezenfektanların insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde uygulanması gerekir. Uygulanan dezenfeksiyon işleminin ortamı zararlı mikroorganizmalardan tamamen temizlemiş olması şarttır. Dezenfeksiyon işlemleri esnasında kimyasal dezenfektanlar kullanılmışsa eşyalar üzerinde zararlı tortu bırakmayacak şekilde tatbik edilmesi önemlidir. Dezenfeksiyon sonrası insanlar yaşam alanlarında güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmelidir. Bu nedenle dezenfeksiyon işlemlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış dezenfektanlar ile uygun yöntemler dahilinde yapılması gerektiği talimatlar ile açıkça belirtilmiştir.